lunes, 26 de enero de 2009

Carrer Marti Dominguez








Martí Domínguez Barberà naix en Algemesí en 1908, escriptor, periodista i defensor de la cultura Valenciana és reconegut en tots els àmbits polítics i culturals. És i serà un referent en la política i vida social dels valencians, amb una gran i extensa carrera literària, director del Las Provincias, fundador de El Valencia Fruits i sempre en la lluita per els més desfavorits.
Motivat pel record latent de la riuada del 57 i perquè no acabaven d'arribar les ajudes a causa de la ineficàcia del govern, i les malversacions econòmiques que es produïen amb les ajudes internacionals, Martí Domínguez va aprofitar per fer un examen de consciència valenciana en públic i amb veu alta, amb el cèlebre discurs “Cuando enmudecen los hombres... hablan las piedras”.
El 6 de juny 1958, Martí Domínguez va pronunciar en l’Ateneu Mercantil una conferència sobre Blasco Ibáñez, ignorat i maleït pel règim per la seua condició de republicà i anticlerical.
El govern provisional d’Algemesí, ha tingut altra de les seves grans idees, ha pensat en canviar de nom l’Avinguda País València, i en el seu lloc dedicar l’avinguda a Domínguez. Amb tot el respecte al Sr. Domínguez i pensant com ell, veuria a desgrat que es canviés el nom de País Valencià pel seu.
Hi ha millors solucions que les imposades per aquest Ajuntament.
Martí Domínguez pot i deu tenir no un carrer sinó una plaça. Martí, valencianiste i respectuós amb els seus veïns no donaria suport tal despropòsit, aquí la qüestió és la confrontació, primer amb els veïns del Parc S.C i carrer Figueres, ara amb els de l’Avinguda País Valencià.
Sr. Alcalde perquè busca confrontació amb els veïns?, Algemesí és prou gran i bonic per a trobar un lloc per a honrar a la figura del nostre benvolgut Martí Domínguez.

Veïns i veïnes del Avinguda País Valencià, veïns i veïnes d’Algemesí,

¡¡tots al Plenari (29 de gener 20,30h) del NO a la prepotència!!

9 comentarios:

Anónimo dijo...

Hi han altres coses que no es deuen oblidar. Marti Dominguez era un destacat dirigent de la CEDA, partit golpista a l'any 36.
Els primers anys de la dictadura de 1940 a 1943/4 va ser regidor de cultura del'Ajuntament franquista de Val'encia. Eren anys en que als cementeris de Paterna i altres indrets es fussilaba a persones que defensaben un govern legitim.

Va escrire algo d'aquella barbarie el insigne escriptor i regidor. Res, ni un sols renglo. Va comdenar el règim franquista i el colp d'estat, MAI.

Pense que Marti Dominguez ja te prou reconeiximent. Va canviar 20 anys després, pero mai va reconeixer que no hi havien motius per el colp d'estat.

Anónimo dijo...

Grup Municipal Socialista

A l’atenció dels veïns/veïnes de la Avgda. País Valencià

El proper dijous 29 de gener en el plenari de les 20:30 hores que se celebrarà en l’Ajuntament, el govern municipal del PP canviarà el nom de l’Avinguda País Valencià per Avinguda Martí Domínguez.

. El govern municipal del PP està decidit a trastocar innecessàriament la vida de les persones que viuen en este carrer. Des del grup municipal del PSPV-PSOE li hem fet saber a l’alcalde i al govern del PP que canviar el nom del carrer significa entre altres, que al voltant de 300 famílies, deuran d’adaptar tots els seus documents ( DNI, SIP, carnet de conduir, escriptures, adreces bancàries i dels col•legis, etc..) a la nova denominació del carrer. Ningú tampoc ho esperava, ara li toca a l’Avinguda País Valencia, un altra més d’este ajuntament

Amb tota la estima que nosaltres i el poble d’Algemesi ha tingut i te a l’escriptor i periodista algemesinenc Martí Domínguez i Barberà: reconeixement com Fill Predilecte, Jornades Culturals, Publicacions dels seus libres, escultura a la Plaça Constitució, jardí Martí Domínguez, etc., la alternativa que se li ha traslladat a l’Ajuntament , sense que ho hagués tingut en compte, es dedicar-li una Avinguda o carrer de nova creació en la zona de creixement residencial de Xèxena o inclús dedicar-li algun edifici públic com ja estava previst.

Malgrat totes les propostes, el PP ha optat per tirar endavant i canviar-li el nom a l’Avgda. País Valencià. El PSPV-PSOE considera que encabotinar-se , sense cap motiu, quan pot dedicar-li un carrer de nova creació al periodista, es causar-li contratemps i mal de cap innecessàriament als veïns.

A més de tots els arguments anteriors, el PSOE està convençut que la trajectòria valencianista de Martí Dominguez i la seua defensa de la identitat valenciana, i els seus esforços per la dignificació de la nostra cultura hagueren estat incompatibles amb aquest canvi. Don Martí no ho hagués consentit; i la seua família ha demostrat que no vol la polèmica amb el seu nom; i molt menys pel valencià. Per això votarem en contra.

Si voleu manifestar la vostra opinió, podeu acudir al plenari.

Anónimo dijo...

En la plaça de la constitució hi ha un momument de Martí Domínguez, no era més logic canviar el nom d'ixa plaça?

Anónimo dijo...

El govern provisional del PP d’Algemesi ha fet una mes.
I dic provisional por dos coses, per el poc de tems que li queda i per que a lo vist tot heu fa de forma provisional, asfalta el carrer Cervantes de forma provisional, tira el mercat de forma provisional, la placa a Marti Dominguez era provisional, el carrer figueres el faran peatonal provisionalment, i ara la ultima lo del carrer País Valencia.
Sr. Alcalde com a Govern Provisional, no toque res deixe les coses com estan el poble esta agrait

Anónimo dijo...

Diario de Valencia, 27 de desembre de 1981.

Contrapunto

….
En las empresas de regeneración nacional, en las que las cuestiones lingüísticas constituyen uno de los núcleos esenciales, el “científico” es el teólogo; pero el catequista, el misionero –y el País Valenciano es tierra de misión, digamos de amor- es el político, o los políticos… ¡Lo que tanta falta nos hace!
….


Martín Domínguez

Anónimo dijo...

Perquè no canvienel nom del Carrer Aviador Franco (el germanet del tan volgut general Paquito)???

Anónimo dijo...

la asociación amigos de Juam girbes, ha dicho algo al respecto del cambio de nombre.


El Bloc funciona?.
donde esta el Bloc?

Anónimo dijo...

'SALVADOS POR LA CAMPANA'

El PP d’Algemesi recula en el darrer moment i no canviarà de moment el nom de l’Avinguda País Valencià. Fins que no va començar el plenari i comprovaren els regidors del PP l’afluència de veïns i veïnes de la Avinguda, preocupats pel polèmic canvi del nom del carrer no van decidir retirar una proposta que l’únic que pretenia era augmentar la crispació en torn a la denominació del carrer, molèsties que sense dubte haguera provocat un munto de problemes als seus habitants.

No va ocórrer el mateix davant l’innecessària ordenança de regular els matrimonis civils, amb la finalitat encoberta de establir dintre d’un temps el pagament d’una taxa, i que respon a les pressions més ultramuntanes de l’església preocupada per l’augment de l’elecció cada vegada més elevada d’aquest casaments per un ample sector de la nostra població.

Per cer, no és deixeu de mirar el BERCA TV del plenari aquest, ja que el nostre alcalde VR, (de guií la gent assistent als plenaris ja es riu de les seves tonteries) fa una defensa aferrissada de la Mare de Deu de la Salut. MEMORABLE

Anónimo dijo...

ULTIMA HORA

VR ha demanat el seu ingrés en els Volants de la Mare de Deu, ja sabeu la defensa aferrisada que va fer pel fet sacrileg de la nova aparició de la Verge del Parc o de la Fitolaca.

Sembla que ha decidit que per enguany no presidirà com a batle les processons, ja que un raig d'inspiració divina li ha comunicat que el seu lloc es com a Volant pretegint a la Verge trobada en una morera o 1ª Verge de la Salut.

nhorobona per una decissió tant important i que demostar la seva abnegació i fe en la Verge de la Salut.